Keurt de inspectie de oude AVI af?

Deze bijdrage is geschreven door Cees Hereijgens. Cees is onderwijsadviseur bij de CED-Groep en specialist op het gebied van taal- en leesontwikkeling.

In Nederland gaat het gerucht dat de inspectie het gebruik van de oude AVI-kaarten afkeurt. Is dat zo?

Opbrengsten

De inspectie wil graag de opbrengsten van uw onderwijs beoordelen. Ze kijken dan met name naar de gemiddelde vaardigheidsscore. Met de oude AVI-kaarten is dit niet mogelijk. Mocht uw school dus alleen de oude AVI-toets gebruiken, dan zal de inspectie in haar rapport schrijven dat zij de opbrengst van uw leesonderwijs niet kan bepalen. Maar gebruikt u de DMT, dan berekent de inspectie met deze gegevens de gemiddelde vaardigheidsscore. U kunt daarnaast de oude AVI blijven gebruiken om bijvoorbeeld uw leerlingen op het juiste niveau van Leesweg of (de oude versie van) Estafette in te delen.

In 2011?

De inspectie heeft al wel aangegeven dat zij met ingang van het schooljaar 2011-2012 de gegevens van oude CITO-LOVS-toetsen van 2002 en eerder niet meer zal gebruiken. Dit betekent dus dat u vanaf dat moment de oude DMT(normen) niet meer mag gebruiken. U kunt dan natuurlijk wel gebruik maken van:

 • de nieuwe DMT-afnamemomenten (januari en juni) met de bijpassende normen;
 • de toets ‘Leestempo’;
 • de nieuwe AVI-toetsen.

U mag natuurlijk ook een combinatie van bovenstaande toetsen gebruiken. En u kunt natuurlijk de oude AVI blijven afnemen als u met Leesweg of met de oude Estafette werkt.

Meer lezen?

Op de website van de onderwijsinspectie staat de volledige uitleg. Het document heet: ‘Analyse en waarderingen van opbrengsten-primair onderwijs’.

Vragen?

Mail met c.hereijgens@cedgroep.nl

Over de CED-Groep:

De CED-Groep adviseert, begeleidt, ondersteunt, traint en coacht professionals die in het onderwijs en kinderopvang werken. Dat gebeurt rond thema’s als taal, rekenen, leerprestaties, sociale competentie en zorg. De CED-groep heeft een eigen onderzoeks- en ontwikkelafdeling.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Reacties

 • Frans Haaksman de Koster  On januari 5, 2011 at 9:00 am

  Geachte redactie,

  Hoewewl ik het gevoel heb, bedolven te worden onder allerlei mails, vind ik het fijn om deze blog te lezen. Het geeft kort tips en uitleg over problemen die op de werkvloer spelen. Erover te lezen, doet je erover nadenken.

  Groeten en succes met het vervolg,

  Frans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: