Nieuw online rekenmateriaal

Tijdens de NOT 2011 zijn veel nieuwe ontwikkelingen te zien geweest. Ons oog viel op het materiaal van de Rekentuin.

De Rekentuin is een online oefenprogramma voor het vakgebied rekenen waarin leerlingen spelenderwijs kunnen oefenen en automatiseren op eigen niveau. De resultaten worden automatisch geanalyseerd en teruggekoppeld naar de leerkracht. Omdat het programma het niveau automatisch aanpast is het een uitdagende leeromgeving voor zowel de zwakke als de sterke rekenaar. Het programma is volledig web-based. Er zijn dus geen lastige installaties nodig.

Het programma is ontwikkeld door oefenweb, een spin-off bedrijf van de Universiteit van Amsterdam. Dit betekent dat het materiaal op een wetenschappelijk verantwoorde wijze is ontwikkeld en op basis van regelmatige feedback en evaluaties wordt aangepast. Het materiaal is gekoppeld aan de leerlijnen en sluit daardoor goed aan op de bestaande methodes.

Gebruikers betalen een bedrag per leerling per jaar. Voor een gemiddelde basisschool komt dit neer op een bedrag van rond de €500. Dat is een grote investering die wel om bewust beleid vraagt hoe dit materiaal kan worden ingepast binnen het bestaande curriculum. Ik zou elke school willen adviseren niet zomaar tot aanschaf over te gaan en zorgvuldig te kijken hoe de koppeling met de bestaande methode kan worden gemaakt. Inpassing vraagt namelijk ook om voldoende klassenmanagement en bewuste omgang met leertijd.

Laat bijvoorbeeld de rekencoördinator een demo-account aanmaken en eerst de toegevoegde waarde voor de school benoemen. Betrek ook de ICT-coördinator bij dit proces om onverwachte verrassingen van een te trage internetverbinding of onvoldoende digivaardige leerkrachten  te voorkomen. Rekentuin is didactisch verantwoord materiaal en dat vraagt om een afgewogen invoering om de waarde ten volste te kunnen benutten. (tekst afkomstig van de weblog onderwijs in de 21e eeuw)

Over de CED-Groep:

De CED-Groep adviseert, begeleidt, ondersteunt, traint en coacht professionals die in het onderwijs en kinderopvang werken. Dat gebeurt rond thema’s als taal, rekenen, leerprestaties, sociale competentie en zorg. De CED-groep heeft een eigen onderzoeks- en ontwikkelafdeling.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: